Poziția Cognosis privind imaginea comunității LGBTQ în spațiul românesc

În contextul în care România dorește să se integreze vizibil și să se identifice cu valorile spațiului european, observăm o lipsă de toleranță cu privire la comunitățile ce prezintă orientări sexuale diferite de ceea ce definim noi ca fiind firesc sau tipic.

Considerăm că, lipsa de toleranță provine din cauza unei imagini distorsionate și o dezinformare în masă asupra comunității LGBTQ. De asemenea, lipsa unor clarificări în spațiul public asupra a ceea ce înseamnă tendințele homosexuale, contribuie în mod direct la modul în care privim comunitățile LGBTQ.

Domeniul psihologiei și al științelor educației prezintă studii empirice asupra dezvoltării copiilor în cuplurile în care regăsim părinți de același gen, realizate de psihologi, sociologi și psihiatri la nivel global. Au fost analizate mii de cupluri de același gen care aveau în custodie copii și care au contribuit direct la dezvoltarea acestora. Mai mult decât atât, au fost analizați copiii în toate fazele de dezvoltare, astfel încât observăm că ajunși la maturitate, orientarea lor sexuală nu a fost determinată de orientarea sexuală a părinților.

Aceste meta-analize și studii demonstrează faptul că nu există diferențe între copii crescuți în cuplurile homosexuale și cei crescuți în cuplurile heterosexuale. În același timp, studii recente arată că din punct de vedere psihologic, social și emoțional, orientarea sexuală a părinților nu acționează direct în dezvoltarea acestora. Atunci când vorbim de participarea directă în dezvoltarea copiilor, părinții de același gen au obținut scoruri cel puțin la fel de bune ca părinții heterosexuali în studiile analizate.

Practic vorbind, frica față de dezvoltarea sănătoasă a copiilor în cuplurile formate din părinți de același gen și tendința cetățenilor de a pune sub semnul întrebării orientarea sexuală a copiilor proveniți din același tip de cupluri, este o opțiune pe care aceștia o aleg atunci când abordăm acest subiect.

În concluzie, facem apel la societatea civilă să se informeze corect și să țină cont de aceste analize și studii de specialitate, întrucât sunt bazate pe fapte reale, iar pentru a veni în ajutorul comunității, vă îndemnăm să urmăriți și să lecturați articolele scrise de Asociația Choice.

 

Robu Ștefan Basil
Președinte Cognosis
Federația Asociațiilor Studenților la Psihologie și Științe ale Educației din România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s